Olika typer av fuktmätare för jord

En fuktmätare för jorden är ett grymt tillskott i alla odlares arsenaler och det finns en lång rad olika modeller att välja på i olika prisklasser och med olika funktioner. Därför har vi skrivit denna guiden där vi kommer att gå igenom de olika kategorierna med fuktmätare för jorden som finns att välja på och berätta varför du faktiskt ska ha en till dina plantor.

Varför man ska ha en fuktmätare!

En fuktmätare underlättar din odling på flera plan och här kommer vi att gå igenom de viktigaste punkterna.

Dina plantor kommer att växa optimalt: Oavsett om det är en blomma, en grönsak eller kryddorna i köket så kommer dina växter att växa betydligt bättre om du har en fuktmätare som du håller koll på och vattnar efter växtens behov hela tiden. På kort sikt så gör det kanske inte så stor skillnad, men sett över lång tid så gör det väldigt stora resultat sett till hur din växt kommer att prestera.

Det får det lättare om din växt blir sjuk: När en växt mår dåligt kan det ibland vara svårt att lista ut vad som faktiskt är fel med den och av förståeliga skäl kan det vara en lång rad olika saker som ger problem. Med en fuktmätare kan du direkt avgöra om det har med fuktigheten i jorden att göra, med vissa mätare kan du även mäta av ph-värdet och mängden solljus plantan får och kan på så vis i sämsta fall utesluta en rad olika problem.

Du ser den riktiga fuktigheten: Om man bara känner lite för hand på toppen i krukan så vet man egentligen inte hur fuktigt det faktiskt är utan får gissa hur rötterna har det, med en fuktmätare får du måttet där rötterna faktiskt finns.

Olika typer av fuktmätare

Så, det var detta du kom till denna artikel för, och det är såklart vilka olika typer av fuktmätare som faktiskt finns tillgängliga.

Analoga fuktmätare för jord: Detta är den billigaste typen av fuktmätare och de kostar från runt 50 kr till 100 kr lite beroende på hur många man köper då de ofta kommer i lite billigare flerpack om 3. Denna typen av mätare mäter bara av fuktigheten och visar det på en analog mätare som ser ut ungefär som en hastighetsmätare i bilen.

3-i-1 Fuktmätare för jord: Denna typen börjar på runt 150 kr och går upp till strax över 200 kr. De ser likadana ut som modellen ovan till utseendet och detsamma gäller med den analoga visaren. Men modellen mäter fukten i jorden, PH-värdet i jordet och hur mycket ljus din planta får varje dag. Så detta är ofta den modell som folk gillar mest då det är mycket värde för pengarna här då man får lite mer information som är viktig för många plantor.

Digitala fuktmätare för jord: Här är prislappen lite mer varierande men bra modeller börjar strax under 300 kr och här får man ännu lite mer information. Här får du oftast 4 olika mätningar i samma produkt med fukten, ph-värdet, mängden solljus och temperatur i jorden. Här börjar det bli lite mer overkill om man inte är väldigt intresserad av odling eller har plator som kräver det där lilla extra.

<>Uppkopplade fuktmätare för jord: Detta är den dyraste kategorin fuktmätare och det är de som är uppkopplade mot WiFi och ansluts till en app i telefonen så att du kan hålla koll på alla värden oavsett om du är hemma eller i en solstol i spanien och behöver be grannen springa in och vattna dina växter. Oftast kan dessa modeller seriekopplas så att du kan se värdena för flera växter i telefonen precis när du vill. Därav kan detta projekt gå på flera tusen om man vill.

Slutsats

Nu vet du varför du ska ha en fuktmätare och vilka olika kategorier som finns att välja på. Så nu återstår bara för dig att klicka hem den som passar dig bäst.

LAUNCH

Sky Rocketing Your Funding Campaign

John Doe
CONTACT US